Ylös

Tervetuloa uuteen harrastukseen!. RC-lennokit ovat monipuolinen harrastus, jossa on opittavaa pitkäksi aikaa.  Ensimmäistä RC-lennokkia hankittaessa kannattaa tutustua alla oleviin ohjeisiin.

Usein uusi harrastaja haluaa hankkia jonkin näyttävän skaalakoneen. Näitä on usein jo lennetty lentosimulaattoreilla ja tuntuvat siksi monista helpoilta.  Useat lentosimulaattorit ovat kuitenkin helpompia lentää kuin oikeat koneet ja ohjelmisto tarjoaa paljon apuvälineitä, mitä RC-lennokissa ei ole mm. mittariston ja varoitukset sakkauksesta yms.  Lisäksi koneen sisällä ollessa suunnat ovat aina selkeitä, mutta kohti tuleva RC-lennokki vaatiikin sitten ohjauksen hahmottamista koneen suhteen.

Ennen ensimmäisen lennokin lennättämistä onkin hyvä harjoitella RC-lentosimulaattorilla. Tällö oppii kuinka konetta ohjataan ulkopuolelta ja arvioimaan koneen nopeuden, suunnan ja ohjauksen eri asennoissa. Parhaissa simulaattoreissa voi myös simuloida tuulia ja koneen trimmaamista, jolloin kokemus on realistisempi.  Ilmaisilla simulaattoriohjelmilla oppii kuinkin jo tärkeimmät perusteet ja ohjaamisen motoriikan, varsinkin jos käyttää tulevan koneen ohjainta simulaattorin ohjaimena. Se onnistuu simulaattorikaapelilla, joka on saatavana useimpiin meiltä ostettaviin konepaketteihin. Ilmaisia simulaattoriohjelmistoja on mm. RC-deskpilot ja clearview (jota voi kokeilla ilmaiseksi, ilmainen SE-versio on poistunut).

http://rcdeskpilot.com/download

http://rcflightsim.com/

Ensimmäinen RC-lennokki on sitten hyvä olla mahdollisimman hidas, kestävä ja vakaa.  Hyviä aloittelijan koneita onkin usein (moottori)liidokit tai vartavasten aloittelijalle suunnitellut koneet.  Konetta valittaessa on hyvä miettiä myös missä aikoo lennättää konetta. Purjekoneet ovat esimerkiksi mainoita pelloilla tai muilla aukeilla alueilla, sillä laskut vaativat paljon tilaa. Purjekoneet liitävät pitkälle, joten laskuun on vaadittava pitkä alue. Kevyet aloitelijalle sopivat moottorikoneet taas eivät liidä usein hyvin ja ne voi tuoda pienemmille alueille alas. Pyörällisellä aloittelijan koneella voi nousut ottaa kentältä, jolloin ei tarvitse kaveria apuun heittämään konetta ilmaan. Purjekoneen voi myös itse heittää, mutta heitettäessä joutuu irroittamaan toisen käden radiolaitteesta, jolloin nousun ensimmäiset sekunnit ovat haastavampia.

Vartavasten aloittelijoille suunnitellut koneet ovatkin usein moottorikoneen ja moottoriliidokin risteytyksiä. Joko suurisiipisiä moottorikoneita tai normaalia liidokkia hieman lyhempi siipisiä ja työntävällä moottorilla varustettuja.  Työntävän moottorin etu on, että silloin potkuri ja moottori on koneen keskiosassa ja ei vaurioidu niin helposti maahansyöksyssä.  Nämä yleensä liitävät kohtuullisesti, eli suurenosan ajasta konetta voi lentää ilman moottoritehoa, mutta laskut voi kuitenkin tehdä ilman pitkää lähestymistä.

Monet skaalakoneet sopivat myös aloittelijoille. Useimmiten sellainen kannattaa kuitenkin hankkia vasta toiseksi koneeksi tai pidemmän simulaattori harjoittelun jälkeen.  Ylätasoiset suurisiipiset koneet, kuten Cessnat ovat rauhallisia lentää, mutta skaalakoneet ovat useimmiten herkemmin hajoavia. Kannattaa siis ainakin tarkistaa, että kyseiselle koneelle on yleisempiä osia varaosina, eli potkurit, cowlingit (nokkaosa) ja laskutelineet.  Ensimmäiseksi koneeksi ei kuitekaan kannata missään nimessä ottaa vanhaa hävittäjää tai taitolentokonetta. Ne ovat haastavia lentää ja nopeita.

Vakaan ja rauhallisen koneen tunnistaa useimmiten siitä, että koneessa on painopiste selkeästi siipien alapuolella, koneen siivissä on V-kulmaa (siiven kärjet ovat korkeammalla, kuin keskiosa) tai kärjet ovat taivutettu ylöspäin ja koneen siipipinta kuormitus on pieni (eli siiven koko on suuri koneen painoon nähden). Nämä auttavat konetta oikeisemaan itsensä, jolloin päästämällä tikuista irti kone hiljalleen suoristuu. Aloittelijalle tai toiseksi koneeksi sopivia koneita on listattu Trainer kategoriassamme: 
http://www.verticalhobby.com/kauppa/rclennokit-trainerit-c-32_108.html

Ensimmäisen koneen rakentaminen ja lentovalmistelut

Vaikka olet valinnut ensimmäiseksi koneeksesi ns. Ready To Fly (RTF) koneen, niin nekin vaativat pientä rakentamista ja koneen tarkistamisen. Yleensä RTF koneissa pitää kiinnittää vain siivet, peräsimet ja laskutelineet. Ohjeissa on yleensä kuvalliset selostukset kuinka nämä joku ruuvataan tai liimataan kiinni. Kone kannattaa kuitenkin myös tarkistaa huolellisesti ennen lentoa. Ainakin moottorin kiinnitys, servojen keskitykset ja ohjainpintojen suoruus pitää tarkistaa.  Moottorin kiinnitysruuvien kireys ja sen kiinnitysrakenteiden hyvä liimaus tulee tarkistaa. Servot tulisivat olla keskiasennossaan, kun radiolaitteen tikut ovat keskellä ja kaikkien ohjainpintojen pitää olla tällöin suorat.  Jos näin ei ole, niin servotankojen pituutta voi säätää ja servo varret voi ruuvata irti ja kiinnittää uudelleen keskikohtaan.

Radioilaitteiden ja servojen tarkistukset

Ennen jokaista lentoa on hyvä tarkistaa radioilaitteiden kantama ja että kaikki servot liikkuvat oikeaan suuntaan.  Väärään suuntaan liikkuvat ohjainpinnat on todennäköisesti yleisin syy koneen rikkoutumiseen ja on hyvä ottaa aina tavaksi ennen lentoonlähtöä tarkistaa suunnat. Suomessa usemmiten käytetään ns. mode 2 radiota, joissa oikeassa tikussa on siivekkeet (kanava 1 vastaanottimessa) ja korkeusperäsin (kanava 2) ja vasemmassa kaasu (kanava 3) ja sivuperäsin (kanava 4). Jos koneessa ei ole siivekkeitä, niin sivuperäsin on usein oikessa tikussa siivekkeiden tilalle (tällöin siis vastaanottimessa kanavat 1 ja 4 toisinpäin). Korkeusperäsimen tulisi nousta, kun korkeusperäsin tikusta vedetään. Sen siivekkeen tulisi nousta, jonka suuntaan käännetää siiveketikkua ja peräsimen tulee kääntyä samaan suuntaan kuin sivuperäsin tikun. Nämä siis kun katsotaan konetta takaapäin.  Jos joku menee väärinpäin, niin radiossa on joko "servo reverse" kytkimet ja valikoista löytyy säätö, jolla suunnan voi vaihtaa.  Kaasu tulee olla poissa, kun kaasutikku on alhaalla ja sen tulee olla aina alhaalla, kun koneeseen kytketään virta, muuten moottori ei käynnisty.  Kaikkia tikkujen suuntia varten on radiossa myös trimmit, joiden tulisi olla ensilennolla keskellä, kun ohjauspinnat ovat suorassa. Trimmeillä voi sitten lennon aikana muuttaa keskikohtaa, jotta konee lentää suoraan, kun tikut on keskellä. Koneen trimmaamiseen kannattaa pyytää kerholta tai kokeneemmalta lentäjältä apua ennen omaa ensilentoa.

Useimmissa radioissa on "Bind / Range Check" nappi, se yleensä pudottaa lähetystehon murto-osaan, jolloin kantama on vain muutama kymmenen metriä. Radioden kantama voidaan tällä tarkastaa, eli mennään koneesta n. 20 metrin päähän ja painetaan range check nappia, jolloin kone pitäisi olla vielä ohjattavissa. Nappi vapautettuna kantama on tavallisesti ainakin kymmenenkertainen. Näin voidaan varmistua, että antennit ja radiotekniikka on kunnossa, eikä ole radiohäiriöitä.  Servojen liike on hyvä tarkistaa, eli kaikki servot liikkuvat koko liikeradan ilman jumittamista ja että liikeradat ovat sopivat (usein koneen ohjekirjassa on annettu suositellut liikeradat). Jos liikeratoja ei ole annettu ohjeessa, niin kannattaa laittaa mekaanisesti pienimmät liikkeet ohjainpintojen päästä, eli ohjaustangot kiinni uloimpiin kiinnitusreikiin.

Moottorin ja potkurin tarkistukset

Moottorin tukeva kiinnitys kannattaa tarkistaa aina ennen jokaista lentoa. Tärinä voi hiljalleen irroittaa moottorin kiinnitysruuveja. Potkurin oikea pyörimissuunta ja asento pitää tarkistaa aina potkuria vaihdettaessa (tavallisesti potkuri asennetaan niin, että potkurissa olevat tekstit ovat menosuuntaan päin). Jos moottori pyörii väärään suuntaan voi moottorin pyörimissuunnan vaihtaa vaihtamalla mitkä tahansa kaksi kolmesta moottorille menevästä sähköjohdosta keskenään. Potkuri on myös hyvä tasapainottaa ennen käyttöä tai ainakin vaihtaa aina vaurioutunut potkuri uuteen. Epätasapainossa olevat potkuri voi irroittaa moottorin ilmassa ja kuormittaa moottorin laakereita, jolloin ne voi joutua vaihtamaan myöhemmin. 

Ensilento

Valitse ensi lentoa varten mahdollisimman tyyni päivä ja etsi paikka, jossa on runsaasti tilaa, eikä lähistöllä ole ihmisiä, eläimiä tai herkästi vauriotuvia kohteita. Älä lennä suurjännitejohtojen tai radiomastojen läheisyydessä, sillä ne voivat aiheuttaa radiohäiriötä.  Tee suunnitelma ensilennolle ja suunnitttele myös mitä teet jos jokin on pielessä (mihin teet pakkolaskun).  Lähde aina vastatuuleen, jos mahdollista ja tarkista vielä kaikki suunnat, koneen tasapainopiste akun kanssa (manuaalissa kohta CG, suorasiipisillä koneilla tavallisesti siiven paksuimman kohdan kohdalla) ja että kaikki on koneessa kunnossa.  Jos heität koneet kädestä, heitä kone riittävän lujaa ja hieman yläviistoon. Jos lähdet laskutelineiltä, niin kerää vauhtia rauhassa ja nosta kone vain pienellä vedolla ilmaan. Näin opit tuntemaan tarvittavan kaasun lentoa varten ja et lähde alinopeudella ilmaan, jolloin kone voi sakata nopeasti. 

Koita lentää rauhallista ympyrää ja rauhallisilla liikkeillä. Usein aloittelijat ohjaavat konetta liian suurilla liikeillä. Yleensä vasemmalle kaartamien on helpompaa ja koita alkuun lentää isoja vasemmalle kaartavia ympyröitä ja koita orientoitua olemaan koneen "sisällä". Kohtitulevassa koneessa vasen ja oikea vaihtavat paikkaa!.  Monia on auttanut myös kääntyä itse tai kääntää radiota siihen suuntaan mihin kone lentää, tällöin menee päässä helpommin "mekaanisesti oikein".

Koita lentää rauhallisiä ympyröitä muutaman minuutti, kunnes alat tottua koneen "ohjausvasteeseen". Voit halutessasi kokeilla myös koneen hidaslentoa ja tiputtaa kaasua, kunnes huomaat, että koneen nokka laskeee voimakkaasti. Olet silloin sakkausnopeudessa. Voit sen jälkeen alkaa harjoitella vaikeinta vaihetta, eli laskeutumista..  Laskutumista varten tee laskeutumiskierros. Laskeudu aina vastatuuleen (jos mahdollista) ja tee tällöin alkuun tuulen suuntainen lento, jossa tiputat korkeuden (n. 10 metriin). Sen jälkeen tee kaarros kohti kenttää (vastatuuleen) ja ala tiputtaa koneen nopeutta. Säädä kaasulla lentonopeutta, niin että kone laskeutuun hiljalleen, ilman vetoa tai hyvin pienellä vedolla. Juuri ennen laskeutumista ota kaasu pois ja säädä vain korkeusperäsimellä laskunopeutta. Tavallisesti juuri ennen laskua pitää antaa ns. "loppuveto", eli antaa hieman lisää korkeusperäsintä, jolla hidastetaan laskua juuri ennen kosketusta. Voit tehdä useita lähetymisiä ja kun kaikki tuntuu menevän kohdalleen, niin laskeudu vasta sitten. Alkuun on vaikea arvioida uuden koneen laskeutumisnopeutta, joten laskut menevät helposti "lyhyksi" tai "pitkiksi".   Jos kone on vielä lentokuntoinen, oli lasku onnistunut ! :) 

Lennokin akku kestää koneesta riippuen tavallisesti n. 7-15 minuuttia. Liidokeilla voi liitää paljon pidempään, jolloin moottoria ei käytetä. Akkua ei saa ajaa liian tyhjäksi ja nopeudensäätimissä on lähes poikkeuksetta LiPo suoja, eli nopeudensäädin joko rajoittaa tehoja rajusti tai pysäyttää moottorin, kun akku on liian tyhjä. Tällöin koneella pitää tulla välittömästi laskuun. Yleensä säädin antaa vielä virtaa moottorille, kunhan kaasua käyttää alhaalla, näin voi vielä käyttää hetken moottoria, jos lasku on jäämässä ns. lyhyeksi, eli kone ei jaksa liitää kentälle saakka. Katso tarkemmat akku ohjeet tästä artikkelista: http://www.verticalhobby.com/kauppa/lipo-akun-kayttoohjeet-a-5.html

Hyviä lentokokemuksia toivottaen!

Antti / VERTICAL Hobby